Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

  Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie. Tego typu restauracje przykładają ogromną wagę do wystroju sali, kwalifikacji personelu, jakości zastawy, szkła, selekcji napojów i jakości produktów używanych do gotowania. Na sukces finansowy i wizerunkowy takiego miejsca składa się niezliczona ilość czynników, a jednym ze…

Dobra Zmiana

Dobra Zmiana

  Bardzo łatwo jest być winiarskim snobem. Wystarczy nie dopuszczać do siebie myśli, że klasyczne szczepy, wina nie maja i nie mogą mieć sobie równych. Być może po części to prawda ale świat wina ma dużo więcej do zaoferowania i błędem byłoby nie skorzystać z bogactwa jego różnorodności. Zwykle też te mniej znane zamienniki okazują…

Powrót do źródeł

Powrót do źródeł

  Kto by pomyślał, że w dobie nowych technologii z przetwórniami wypełnionymi zautomatyzowanym sprzętem ktoś się jeszcze pochyli nad produkcją win z użyciem glinianego naczynia i kija. Vinhos de Talha, bo o nich mowa, robione są dziś według receptury sprzed dwóch tysięcy lat i w tej dekadzie z roku na rok produkuje się ich coraz…

Nie samym winem człowiek żyje

Nie samym winem człowiek żyje

  Wino jest naturalnym partnerem dla jedzenia ale nie jedyną opcją w tworzeniu perfekcyjnych połączeń. My sommelierzy też powinniśmy czasem wydostać się z naszego “comfort zonu” i zaskoczyć swoich gości i samych siebie czymś nieszablonowym.   Nie ulega wątpliwości, że Miksologia jest obecnie najbardziej rozwijającą się dziedziną w branży napojów i alkoholi i grzechem byłoby z tego…