Capstone California to międzynarodowa platforma wiedzy o winach kalifornijskich oferująca cztery poziomy certyfikacji. W kursach możesz wziąć udział dla czystej przyjemności i rozrywki, z pasji do świata win i chęci ich głębszego poznania, czy też dla rozwoju zawodowego w branży.
Program powstał z inicjatywy California Wine Institute, a Adam Pawłowski MS Wine Academy jest jego jedynym partnerem i realizatorem kursów na terenie Polski. Kursy obejmują historię, geografię, klimat, gleby, szczepy winorośli, uprawę winorośli, winifikację, leżakowanie, prawo winiarskie, oficjalne klasyfikacje, terminologię, producentów, roczniki win kalifornijskich i ekonomię wina.
Nauka online na platformie e-learningowej
z degustacji win
Certyfikat i przypinka Capstone California po zaliczonym egzaminie
Dla kogo są kursy Capstone?
miłośników wina (od nowicjusza po eksperta),
jak i profesjonalistów, którzy obcują z tym trunkiem na co dzień w pracy.
Kurs Capstone California to również idealny prezent dla winomana.
Po zakupie otrzymasz imienny voucher do wykorzystania przez 12 miesięcy.
Adam Pawłowski MS Wine Academy oferuje kursy Capstone California na czterech poziomach:
poznaj program kursu:
Level 1 - Introductory (podstawowy)
6 GODZIN KURSU ONLINE W JĘZYKU POLSKIM | DEGUSTACJA STACJONARNA 8 WIN
- Poznasz historię win kalifornijskich, w tym ery misji, gorączki złota, prohibicji i czasów współczesnych.
- Dowiesz się, jak geografia Kalifornii, Pacyfik i pasma górskie wpływają na uprawę winorośli i style winiarskie.
- Zdobędziesz podstawową wiedzę na temat praktyk uprawy winorośli, w tym umiejętność identyfikowania i opisywania ważnych odmian winorośli uprawianych w Kalifornii.
- Poznasz najważniejsze regiony kalifornijskie w tym światowej sławy AVA z Napa Valley, Sonoma County i Santa Barbara County.
- Poznasz kultowe winiarnie Kalifornii, takie jak Ridge Vineyards, Frog’s Leap Winery i Robert Mondavi Winery.
- Dowiesz się o najważniejszych statystykach dotyczących wina kalifornijskiego w światowej produkcji, konsumpcji i eksporcie.
W ramach kursu weźmiesz udział w stacjonarnej degustacji 8 win kalifornijskich pochodzących z regionów i szczepów prezentowanych na kursie. Degustacja odbywa się w ramach jednego spotkania (3 godziny).
Daty najbliższych degustacji stacjonarnych
CAPSTONE CALIFORNIA LEVEL 1:
Ilość miejsc jest ograniczona.
LEVEL 2 - INTERMEDIATE (średniozaawansowany)
20 GODZIN KURSU ONLINE W JĘZYKU POLSKIM | DEGUSTACJA STACJONARNA 14 WIN
Żeby uczestniczyć w kursie Level 2 należy ukończyć kurs Level 1.
- Dowiesz się o ważnych czynnikach geograficznych w głównych regionach Kalifornii, takich jak rzeki, suche potoki i ważne pasma górskie, w tym pasmo przybrzeżne, góry Mayacamas, pasmo Vaca i góry Santa Cruz.
- Przyjrzysz się bliżej siedmiu głównym odmianom winorośli, badając regiony, w których są uprawiane, i ich charakterystyczne profile smakowe.
- Zdobędziesz wiedzę na temat rocznego cyklu życia winorośli i powiązanych terminów, w tym: kwitnienia, wegetacji, podcinania, zielonych zbiorów, czasu zbiorów i nie tylko.
- Nauczysz się podstaw winiarstwa i poznasz typu beczek wykorzystywanych do dojrzewania wina (francuska vs. amerykańska vs. inny dąb europejski) oraz jak dobór dębu wpływa na styl wina.
- Zagłębisz się w historyczne AVA w Lodi i delcie Sacramento, hrabstwie Mendocino, Paso Robles, hrabstwie San Luis Obispo, hrabstwie Monterey i górach Santa Cruz.
W ramach kursu weźmiesz udział w stacjonarnej degustacji 14 win kalifornijskich pochodzących z regionów i szczepów prezentowanych na kursie. Degustacja odbywa się w ramach jednego spotkania (3 godziny).
Daty najbliższych degustacji stacjonarnych
CAPSTONE CALIFORNIA LEVEL 2:
Ilość miejsc jest ograniczona.
LEVEL 3 - ADVANCED (zaawansowany)
50 GODZIN KURSU ONLINE W JĘZYKU ANGIELSKIM | DEGUSTACJE 24 WIN
Żeby uczestniczyć w kursie Level 3 należy ukończyć kurs Level 2.
Kurs Advanced Level 3 opiera się na poziomach 1 i 2 z 50 godzinami programu nauczania zawierającym dodatkowe szczegóły i wprowadzającym nowe zagadnienia, w tym:
- Historia wina Kalifornii: założenie misji, wprowadzenie vitis vinifera w Kalifornii, gorączka złota, ekspansja końca XIX wieku, prohibicja, okres powojenny, boom lat 60., powrót filoksery i epoka wpływowych krytyków winiarskich.
- Indeks Winklera: jego zalety i wady.
- Rodzaje gleby powszechnie spotykane w Kalifornii; równowaga i zdrowie gleby; zrównoważone i ekologiczne rolnictwo; certyfikaty ekologiczne.
- Uprawa winorośli i selekcja klonów sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, syrah i zinfandel.
- Zaawansowane koncepcje winiarskie dotyczące podkładek (wigor i odporność na choroby), szczepienie, filoksera i inne szkodniki winnic, uprawa sucha a nawadnianie.
- Dogłębna eksploracja AVA/regionów winiarskich, w tym: hrabstwo Lake, hrabstwo Solano, hrabstwo San Benito, hrabstwo Santa Clara, hrabstwo Amador, hrabstwo El Dorado, dolina San Joaquin, dolina Sacramento, hrabstwo Madera i dolina Temecula.
W ramach kursu spróbujesz ponad 20 win kalifornijskich w tym egzemplarze niedostępne na rynku polskim. Degustacje odbywają się w ramach dwóch spotkań po 3 godziny.
Daty najbliższych degustacji stacjonarnych
CAPSTONE CALIFORNIA LEVEL 3:
Zobacz, co o kursach mówią uczestnicy
NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA:
Egzamin ma formę online i odbywa się na platformie e-learningowej Capsotone California.
Degustacje prowadzą wykwalifikowani sommelierzy: Adam Pawłowski i Łukasz Stępiński
W 5 miastach (Warszawa, Poznań, Kraków, Wrocław, Gdańsk).
Platforma Capstone California obsługuje wszystkie typy przeglądarek w tym przeglądarki na urządzeniach mobilnych.
Tak, na życzenie wystawiony zostanie imienny voucher.
Od kogo będziesz się uczyć?
Adam Pawłowski MS
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, organizator i prowadzący kursów WSET na poziomach 1, 2 i 3 w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy, wykładowca Collegium Civitas na kierunku Teoria i Praktyka Sommelierska, wykładowca w Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Horeca Menedżer, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin).
Łukasz Stępiński
Masz pytania o kursy?
Skontaktuj się ze mną – z przyjemnością na nie odpowiem.