Adam Pawłowski Master Sommelier

Kurs winiarski WSET Level 3

Ucz się o winie na eksperckim poziomie

Przekrojowe warsztaty teoretyczno-degustacyjne

Wiedza na miarę profesjonalnego sommeliera

Chcesz rozwijać karierę w branży winiarskiej? A może jesteś pasjonatem wina i wiesz już o nim dużo, ale masz apetyt na jeszcze więcej? Na prestiżowym kursie winiarskim WSET 3 uzyskasz specjalistyczną wiedzę, zaawansowane umiejętności sommelierskie i międzynarodowe kwalifikacje rozpoznawalne na całym świecie. 

Kurs szczegółowo porusza tematykę uprawy winorośli i produkcji wina. Zdobędziesz umiejętności opisywania i oceny win pod kątem ich stylu oraz jakości. Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz wpinkę WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET. 

kurs wset 3 w Warszawie

Dla kogo jest kurs winiarski WSET Level 3?

Kurs winiarski WSET 3 jest kierowany do osób, które chcą pogłębić swoją już zaawansowaną wiedzę winiarską. Mogą wziąć w nim udział zarówno pracownicy branży winiarskiej i gastronomicznej, jak i miłośnicy wina – niezwiązani z nim zawodowo.

Uwaga: nie musisz posiadać certyfikatu WSET 2, żeby zapisać się na WSET 3, ale powinieneś prezentować wiedzę na podobnym poziomie.

Dołącz do kursu, jeśli:

Jesteś ambitnym miłośnikiem wina i chcesz profesjonalnie, pod okiem eksperta pogłębiać swoją wiedzę w tematyce winiarskiej.

Pracujesz z winem na co dzień i masz na jego temat szeroką wiedzę, ale chcesz ją dodatkowo rozwinąć i uzyskać potwierdzenie umiejętności w formie certyfikatu.

Czujesz, że wiesz już o winie naprawdę dużo i brakuje Ci nowych wyzwań. Chcesz przetestować swoje umiejętności i zwiększyć zakres winiarskich doświadczeń.

Kurs winiarski WSET Level 3

Zobacz, czego będziesz uczyć się na kursie WSET 3:

  • podstaw produkcji wina: lokalizacja, uprawa, produkcja, dojrzewanie, butelkowanie;
  • wpływu poniższych czynników na charakterystykę kluczowych win: – spokojnych, – musujących, – wzmacnianych;
  • aplikowania zdobytej wiedzy do opisywania stylu wina i jego jakości;
  • degustowania win, prezentacji ich charakterystyki i oceniania jakości przy użyciu WSET Level 3 Systematic Approach to Tasting Wine (SAT).
Pobierz sylabus kursu z kompletem informacji: pobieram sylabus 
kurs wset 3

Co obejmuje kurs WSET 3?

  • 31 godzin zajęć stacjonarnych, prowadzonych z języku polskim  
  • degustację minimum 70 win
  • książkę WSET Level 3 Award in Wines
  • dodatkowe autorskie materiały dydaktyczne i ćwiczenia 
  • vouchery rabatowe nawet do -30% na zakupy w specjalistycznych sklepach winiarskich online 
  • certyfikat i wpinkę WSET po zdanym egzaminie
  • wspólne powtórki materiału, zadania domowe i egzamin próbny
  • dla kwalifikacji na tym poziomie, w ramach przygotowań do egzaminu, zalecane są minimum 54 godziny dodatkowej nauki we własnym zakresie.

W prezencie otrzymujesz także ebook “Poradnik łączenia wina i jedzenia” 

 

Małe grupy, kameralna atmosfera

Kursy organizuję w niewielkich grupach,
co pozwala stworzyć kameralną, luźną atmosferę, a także indywidualnie skupić się na każdym uczestniku. 

Cena kursu: 4 300 ZŁ 

Możliwość opłaty w dwóch lub trzech ratach

Od kogo będziesz się uczyć?

Adam Pawłowski MS

Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, organizator i prowadzący kursów WSET na poziomach 1, 2 i 3 w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy, wykładowca Collegium Civitas na kierunku Teoria i Praktyka Sommelierska, wykładowca w Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Horeca Menedżer, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin).

37

Marcin Oziębły

Marcin jest sommelierem i managerem, który doświadczenie zdobywał w Wielkiej Brytanii w wielu restauracjach oznaczonych gwiazdką Michelin, z czego jako manager otwierał dwie z nich. Restauracja The Harrow prowadzona przez niego była uznana przez Sunday Times za jedną z 50 najlepszych w kraju, a lista win, którą się tam opiekował została uznana za najlepszą w całej Anglii. Marcin może się pochwalić ukończonymi kursami WSET Diploma i CMS Advanced Sommelier. Jest laureatem konkursu AFWS Bordeaux 2013 jak i finalistą zawodów na najlepszego sommeliera w Wielkiej Brytanii. Obecnie można go spotkać w Restauracji Biały Królik w Gdyni, gdzie pełni obowiązki kierownika gastronomii i głównego sommeliera.

wset 3

Michał Popiołek

Michał pracuje na co dzień po dwóch stronach winiarskiej barykady – w winnicy oraz u importera. W Winnicy Saint Vincent odpowiada za kwestie handlowe, jak również coraz szerzej zajmuje się kwestiami produkcyjnymi. Z jego inicjatywy powołana została do życia linia win niskointerwencyjnych Saint Vincent. Fachu winiarskiego uczył się praktykując u topowych winiarzy we Włoszech, Niemczech, Francji i RPA. W firmie VININOVA odpowiada za portfolio win naturalnych, których jest pasjonatem. Do jego zadań należy współpraca z gastronomią, organizacja i prowadzenie wydarzeń winiarskich, budowa i opieka nad portfolio. W 2023 roku zdobył certyfikat WSET IV Diploma. Jest członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Przebieg egzaminu WSET 3

Pierwszy etap egzaminu trwa 30 minut i polega na ślepej degustacji dwóch win (białe i czerwone). Drugi etap to dwugodzinna pisemna część teoretyczna: test 50 pytań wielokrotnego wyboru i arkusz z 4 pytaniami otwartymi, które wymagają odpowiedzi w formie krótkich akapitów.  

Cały egzamin trwa 2,5 godziny i odbywa się w języku angielskim. Kandydaci, którzy zdobędą minimum 55% punktów z każdej części egzaminu, otrzymają certyfikat ukończenia kursu.  

Jeśli zależy Ci przede wszystkim na czerpaniu przyjemności, wiedzy i pogłębianiu pasji, a nie potrzebujesz oficjalnych kwalifikacji, wcale nie musisz podchodzić do egzaminu. Możesz po prostu wziąć udział w kursie.

wset 3

Poznaj opinię uczestniczków kursu:

„Adam jest pasjonatem wina o ogromnej wiedzy i klasie. W czasie WSET przekazywał nie tylko informacje związane z kursem, ale także ciekawostki i własne doświadczenia winiarskie. Wina, które dobierał do degustacji świetnie oddawały charakter omawianych szczepów i regionów, a prowadzenie degustacji w formie dyskusji sprawiło, że ocena win w czasie egzaminu była łatwa. Dzięki kursowi „zakręciłam się” winiarsko i zrozumiałam, że nadal chciałbym zagłębiać się w magicznym świecie win.”
Sylwia Bonin
„Kurs WSET III prowadzony przez Adama to połączenie pasji i profesjonalizmu, a takie podejście do winiarstwa jest również moją ambicją. Wina dobierane były w sposób przemyślany, zawsze reprezentatywne dla szczepu i regionu, ale nie zabrakło również kilku ciekawostek i niespodzianek. Doświadczenie, które Adam przemyca w swojej narracji, daje poczucie bezpośredniego kontaktu z opowiadanym światem wina. Z jednej strony kurs dał mi pewność, co do własnych rosnących umiejętności zawodowych, z drugiej jeszcze bardziej rozbudził hobbystyczny zapał do winiarstwa."
Michał Popiołek

TERMINARZ ZAJĘĆ KURSÓW WSET 3 W 2025:

WARSZAWA 15.01 – 9.04.2025

15 stycznia 17:30 – 21:00
22 stycznia 17:30 – 21:00
29 stycznia 17:30 – 21:00
19 lutego 17:30 – 21:00
5 marca 17:30 – 21:00
12 marca 17:30 – 21:00
19 marca 17:30 – 21:00
26 marca 17:30 – 21:00
2 kwietnia 17:30 – 21:00
9 kwietnia 17:30 – 20:00 (egzamin)

Zajęcia i egzamin odbędą się w Centrum Aleje al. Jerozolimskie 49/4.

Prowadzący:  Adam Pawłowski

POZNAŃ 10.02 – 18.03.2025

10 lutego 10:00 – 17:00
11 lutego 10:00 – 16:00
3 marca 10:00 – 16:00
4 marca 10:00 – 16:00
17 marca 11:00 – 17:00
18 marca 10:00 – 13:00 (egzamin)

Zajęcia i egzamin odbędą się w SPOT.  Dolna Wilda 87.

Prowadzący:  Adam Pawłowski, Michał Popiołek

KRAKÓW 11.01 – 9.03.2025

11 stycznia 10:00 – 16:00
12 stycznia 10:00 – 16:00
15 lutego 10:00 – 16:00
16 lutego 10:00 – 16:00
8 marca 10:00 – 16:00
9 marca 10:00 – 16:00 (zajęcia i egzamin)

Zajęcia i egzamin odbędą się w Resto & Winebar Folga ul. Estery 12

Prowadzący:  Adam Pawłowski

Ilość miejsc jest ograniczona.

WROCŁAW 11.01 – 23.02.2025

11 stycznia 10:00 – 16:00
12 stycznia 10:00 – 16:00
25 stycznia 10:00 – 16:00
26 stycznia 10:00 – 16:00
22 lutego 10:00 – 16:00
23 lutego 10:00 – 16:00 (zajęcia i egzamin)

Zajęcia i egzamin odbędą się w Hotelu Monopol ul. Modrzejewskiej 2

Prowadzący:  Adam Pawłowski, Michał Popiołek

GDAŃSK 18.01 – 16.03.2025

18 stycznia 10:30 – 16:30
19 stycznia 10:30 – 16:30
8 lutego 10:30 – 16:30
9 lutego 10:30 – 16:30
22 marca 10:30 – 16:30
23 marca 10:30 – 16:30 (zajęcia i egzamin)

Zajęcia i egzamin odbędą się w Olivia Star al. Grunwaldzka 472 

Prowadzący:  Adam Pawłowski, Marcin Oziębły

Ilość miejsc jest ograniczona.

NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA:

Egzamin trwa 45min, zawiera 30 pytań i ma formę testu (abcd) z jedną prawidłową odpowiedzią.

Tak. Otrzymasz książkę do kursu.

Minimum 12 różnych typów win.  

Kurs odbywa się w ramach 7 godzin zajęć stacjonarnych. Może być realizowany w jeden lub dwa dni. 

Tak, na życzenie wystawiony zostanie imienny voucher w formie papierowej lub PDF do druku.

Osoby niepełnoletnie mogą uczestniczyć w kursie, ale z wyłączeniem etapu degustacji alkoholu.  




Tak jest możliwość podziału płatności na dwie lub trzy części.

Masz pytania o kurs?

Skontaktuj się ze mną – z przyjemnością na nie odpowiem.

info@adampawlowskims.pl

+48 791654167

Media społecznościowe: