Kurs winiarski WSET Level 3
Ucz się o winie na eksperckim poziomie
Przekrojowe warsztaty teoretyczno-degustacyjne
Wiedza na miarę profesjonalnego sommeliera
Chcesz rozwijać karierę w branży winiarskiej? A może jesteś pasjonatem wina i wiesz już o nim dużo, ale masz apetyt na jeszcze więcej? Na prestiżowym kursie winiarskim WSET 3 uzyskasz specjalistyczną wiedzę, zaawansowane umiejętności sommelierskie i międzynarodowe kwalifikacje rozpoznawalne na całym świecie.
Kurs szczegółowo porusza tematykę uprawy winorośli i produkcji wina. Zdobędziesz umiejętności opisywania i oceny win pod kątem ich stylu oraz jakości. Po zdanym egzaminie otrzymasz certyfikat oraz wpinkę WSET i będziesz mógł używać certyfikowanego loga WSET.
Dla kogo jest kurs winiarski WSET Level 3?
Kurs winiarski WSET 3 jest kierowany do osób, które chcą pogłębić swoją już zaawansowaną wiedzę winiarską. Mogą wziąć w nim udział zarówno pracownicy branży winiarskiej i gastronomicznej, jak i miłośnicy wina – niezwiązani z nim zawodowo.
Uwaga: nie musisz posiadać certyfikatu WSET 2, żeby zapisać się na WSET 3, ale powinieneś prezentować wiedzę na podobnym poziomie.
Dołącz do kursu, jeśli:
Jesteś ambitnym miłośnikiem wina i chcesz profesjonalnie, pod okiem eksperta pogłębiać swoją wiedzę w tematyce winiarskiej.
Pracujesz z winem na co dzień i masz na jego temat szeroką wiedzę, ale chcesz ją dodatkowo rozwinąć i uzyskać potwierdzenie umiejętności w formie certyfikatu.
Czujesz, że wiesz już o winie naprawdę dużo i brakuje Ci nowych wyzwań. Chcesz przetestować swoje umiejętności i zwiększyć zakres winiarskich doświadczeń.
Zobacz, czego będziesz uczyć się na kursie WSET 3:
- podstaw produkcji wina: lokalizacja, uprawa, produkcja, dojrzewanie, butelkowanie;
- wpływu poniższych czynników na charakterystykę kluczowych win: – spokojnych, – musujących, – wzmacnianych;
- aplikowania zdobytej wiedzy do opisywania stylu wina i jego jakości;
- degustowania win, prezentacji ich charakterystyki i oceniania jakości przy użyciu WSET Level 3 Systematic Approach to Tasting Wine (SAT).
Co obejmuje kurs WSET 3?
- 31 godzin zajęć stacjonarnych, prowadzonych z języku polskim
- degustację minimum 70 win
- książkę WSET Level 3 Award in Wines
- dodatkowe autorskie materiały dydaktyczne i ćwiczenia
- vouchery rabatowe nawet do -30% na zakupy w specjalistycznych sklepach winiarskich online
- certyfikat i wpinkę WSET po zdanym egzaminie
- wspólne powtórki materiału, zadania domowe i egzamin próbny
- dla kwalifikacji na tym poziomie, w ramach przygotowań do egzaminu, zalecane są minimum 54 godziny dodatkowej nauki we własnym zakresie.
W prezencie otrzymujesz także ebook “Poradnik łączenia wina i jedzenia”
Małe grupy, kameralna atmosfera
co pozwala stworzyć kameralną, luźną atmosferę, a także indywidualnie skupić się na każdym uczestniku.
Cena kursu: 4 300 ZŁ
Od kogo będziesz się uczyć?
Adam Pawłowski MS
Pierwszy Polski Master Sommelier. Mistrz Polski Sommelierów 2014, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017 w kategorii „Mistrz Mistrzów”. Wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, certyfikowany wykładowca The Wine & Spirit Education Trust, organizator i prowadzący kursów WSET na poziomach 1, 2 i 3 w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy, wykładowca Collegium Civitas na kierunku Teoria i Praktyka Sommelierska, wykładowca w Akademii Leona Koźmińskiego na kierunku Horeca Menedżer, niezależny konsultant branży HoReCa, felietonista magazynu Food Service, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Szlify w branży zdobywał między innymi w restauracji Northcote w Wielkiej Brytanii (1* przewodnika Michelin).
Marcin Oziębły
Marcin jest sommelierem i managerem, który doświadczenie zdobywał w Wielkiej Brytanii w wielu restauracjach oznaczonych gwiazdką Michelin, z czego jako manager otwierał dwie z nich. Restauracja The Harrow prowadzona przez niego była uznana przez Sunday Times za jedną z 50 najlepszych w kraju, a lista win, którą się tam opiekował została uznana za najlepszą w całej Anglii. Marcin może się pochwalić ukończonymi kursami WSET Diploma i CMS Advanced Sommelier. Jest laureatem konkursu AFWS Bordeaux 2013 jak i finalistą zawodów na najlepszego sommeliera w Wielkiej Brytanii. Obecnie można go spotkać w Restauracji Biały Królik w Gdyni, gdzie pełni obowiązki kierownika gastronomii i głównego sommeliera.
Michał Popiołek
Michał pracuje na co dzień po dwóch stronach winiarskiej barykady – w winnicy oraz u importera. W Winnicy Saint Vincent odpowiada za kwestie handlowe, jak również coraz szerzej zajmuje się kwestiami produkcyjnymi. Z jego inicjatywy powołana została do życia linia win niskointerwencyjnych Saint Vincent. Fachu winiarskiego uczył się praktykując u topowych winiarzy we Włoszech, Niemczech, Francji i RPA. W firmie VININOVA odpowiada za portfolio win naturalnych, których jest pasjonatem. Do jego zadań należy współpraca z gastronomią, organizacja i prowadzenie wydarzeń winiarskich, budowa i opieka nad portfolio. W 2023 roku zdobył certyfikat WSET IV Diploma. Jest członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Przebieg egzaminu WSET 3
Pierwszy etap egzaminu trwa 30 minut i polega na ślepej degustacji dwóch win (białe i czerwone). Drugi etap to dwugodzinna pisemna część teoretyczna: test 50 pytań wielokrotnego wyboru i arkusz z 4 pytaniami otwartymi, które wymagają odpowiedzi w formie krótkich akapitów.
Cały egzamin trwa 2,5 godziny i odbywa się w języku angielskim. Kandydaci, którzy zdobędą minimum 55% punktów z każdej części egzaminu, otrzymają certyfikat ukończenia kursu.
Jeśli zależy Ci przede wszystkim na czerpaniu przyjemności, wiedzy i pogłębianiu pasji, a nie potrzebujesz oficjalnych kwalifikacji, wcale nie musisz podchodzić do egzaminu. Możesz po prostu wziąć udział w kursie.
Poznaj opinię uczestniczków kursu:
TERMINARZ ZAJĘĆ KURSÓW WSET 3 W 2025:
WARSZAWA 15.01 – 9.04.2025
15 stycznia 17:30 – 21:00
22 stycznia 17:30 – 21:00
29 stycznia 17:30 – 21:00
19 lutego 17:30 – 21:00
5 marca 17:30 – 21:00
12 marca 17:30 – 21:00
19 marca 17:30 – 21:00
26 marca 17:30 – 21:00
2 kwietnia 17:30 – 21:00
9 kwietnia 17:30 – 20:00 (egzamin)
Zajęcia i egzamin odbędą się w Centrum Aleje al. Jerozolimskie 49/4.
Prowadzący: Adam Pawłowski
KRAKÓW 11.01 – 9.03.2025
11 stycznia 10:00 – 16:00
12 stycznia 10:00 – 16:00
15 lutego 10:00 – 16:00
16 lutego 10:00 – 16:00
8 marca 10:00 – 16:00
9 marca 10:00 – 16:00 (zajęcia i egzamin)
Zajęcia i egzamin odbędą się w Resto & Winebar Folga ul. Estery 12
Prowadzący: Adam Pawłowski
Ilość miejsc jest ograniczona.
WROCŁAW 11.01 – 23.02.2025
11 stycznia 10:00 – 16:00
12 stycznia 10:00 – 16:00
25 stycznia 10:00 – 16:00
26 stycznia 10:00 – 16:00
22 lutego 10:00 – 16:00
23 lutego 10:00 – 16:00 (zajęcia i egzamin)
Zajęcia i egzamin odbędą się w Hotelu Monopol ul. Modrzejewskiej 2
Prowadzący: Adam Pawłowski, Michał Popiołek
GDAŃSK 18.01 – 16.03.2025
18 stycznia 10:30 – 16:30
19 stycznia 10:30 – 16:30
8 lutego 10:30 – 16:30
9 lutego 10:30 – 16:30
22 marca 10:30 – 16:30
23 marca 10:30 – 16:30 (zajęcia i egzamin)
Zajęcia i egzamin odbędą się w Olivia Star al. Grunwaldzka 472
Prowadzący: Adam Pawłowski, Marcin Oziębły
Ilość miejsc jest ograniczona.
NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA:
Egzamin trwa 45min, zawiera 30 pytań i ma formę testu (abcd) z jedną prawidłową odpowiedzią.
Tak. Otrzymasz książkę do kursu.
Minimum 12 różnych typów win.
Kurs odbywa się w ramach 7 godzin zajęć stacjonarnych. Może być realizowany w jeden lub dwa dni.
Tak, na życzenie wystawiony zostanie imienny voucher w formie papierowej lub PDF do druku.
Osoby niepełnoletnie mogą uczestniczyć w kursie, ale z wyłączeniem etapu degustacji alkoholu.
Tak jest możliwość podziału płatności na dwie lub trzy części.
Masz pytania o kurs?
Skontaktuj się ze mną – z przyjemnością na nie odpowiem.