wina niemieckie

13 ciekawostek o winach niemieckich

1. Najstarsza niemiecka spółdzielnia winiarska – i jedna z najstarszych na świecie – została założona w Mayschoß nad rzeką Ahr w 1868 roku. Najwięcej kooperatyw w Niemczech działa obecnie w Wirtembergii i w Badenii. 2. W Anglii nadal używa się określenia „hock” dla win reńskich. Ze względu na ich wyśmienity smak przypisywane są im właściwości uzdrawiające. Angielskie przysłowie m.wi:…

Jakie wina do diety roślinnej?

Jakie wina do diety roślinnej?

Wina do diety roślinnej? W klasycznym podejściu do łączenia win z jedzeniem rośliny zawsze miały rolę drugoplanową i pozostawały w cieniu głównych składników dań takich jak mięso, ryby, sery i jaja. W związku z tym, że wino dobieramy do wiodącego składnika w daniu to produktom pochodzenia roślinnego w tej kwestii nie poświęcano zbyt dużo uwagi….

La place de bordeaux

LA PLACE DE BORDEAUX

“La Place de Bordeaux – the weirdest and the most clever way of selling wines” Top Bordeaux wines get sold in a very particular way which is very unique to the rest of the world. Let’s have a closer look at how it all started, how is it doing and were is it going. Pour yourself…

AI w winie

AI w winie

Już pozostało niewiele sfer życia, na które nie miałaby wpływu sztuczna inteligencja. Branża winiarska nie jest tutaj wyjątkiem. Pytanie to nie czy tylko jak SI wpływa i jak może być wykorzystana w przemyśle winiarskim?  Pytania te zadałem na ChacieGPT, który podzielił się ze mną informacjami o swoich licznych zaletach w kontekście wspierania branży winiarskiej. Za…

Pyszne Włochy

Pyszne Włochy

Pyszne Włochy Od Włochów można uczyć lokalnego patriotyzmu i przywiązania do regionalnych produktów. Sam niejednokrotnie byłem świadkiem dyskusji i sprzeczek Włochów z różnych regionów o tym, że to ich lokalne pomidory najlepiej nadają się na sos i ich wino jest po prostu najlepsze na świecie. Słowem kluczem do zrozumienia włoskich win jest regionalność. Najważniejszym czynnikiem…

wina bezalkoholowe

Moda na 0%

Moda na 0% W ostatnich latach obserwujemy dynamiczny wzrost zainteresowania winami bezalkoholowymi. Skąd bierze się moda na 0% i jak ten trend wpływa na branżę winiarską? Wino bezalkoholowe wytwarzane jest z wina alkoholowego, które poddaje się dealkoholizacji. Można to zrobić na kilka sposobów. Pierwszy z nich to metoda próżniowa w drodze, której odparowuje się alkohol,…

street food I wino

Co pić do street foodu?

Uliczne picie nie brzmi tak dobrze jak uliczne jedzenie, ale może dawać niemniej przyjemności niż celebrowanie posiłku w zasiadanej restauracji. Jesteśmy w szczycie sezonu marketów, targów, imprez „jedzeniowych” na świeżym powietrzu i pytanie czy i co powinniśmy popijać do street foodu?  Miejsce i warunki w jakich spożywamy posiłki mocno determinują co do nich pijemy. W…

wina z Grecji

Ponowne odkrycie Grecji

Być może w Grecji nie powstało pierwsze wino ale to Grekom zawdzięczamy nadanie piciu wina funkcji społecznej i kulturowej. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią Boga Wina Dionizosa wpisała na mapę winnego Świata ten niewielki kraj winiarski ale nie sprawiła, że często po nie sięgamy. Dlaczego? Topografia Grecji sprzyja uprawie winorośli bo prawie 80% powierzchni kraju…

wina kalifornijskie

Koniec Światów

Po mojej ostatniej wizycie w regionach winiarskich Kalifornii stawiam śmiałą tezę, że zbliża się koniec tradycyjnego podziału na Stary i Nowy Świat w nomenklaturze winiarskiej. Kontynenty winiarskie „zbliżają się” do siebie, a różnice między nimi są niewielkie lub zupełnie żadne. Przyzwyczaiłem się już do tego, że średnio co dziesięć lat następuje korekta stylu win kalifornijskich….