Polska branża winiarska vs brytyjska
Niedawno miałem przyjemność spotkania się z Jurkiem Krukiem z 4Senses TV i porozmawiania na temat różnic i podobieństw między polską a brytyjską branżą winiarską.
A oto co zarejestrowała kamera.
Niedawno miałem przyjemność spotkania się z Jurkiem Krukiem z 4Senses TV i porozmawiania na temat różnic i podobieństw między polską a brytyjską branżą winiarską.
A oto co zarejestrowała kamera.
To jeden z najczęściej odwiedzanych regionów Portugalii ale bardzo mało znany z wina. Algarve kojarzy się bardziej z pięknymi plażami, dramatycznymi klifami i kurortami przepełnionymi zagranicznymi turystami niż z konkretnymi typami lokalnych win. Czas na odkrycie tej nieznanej winnej krainy. Algarve znajduje się dosłownie na samym końcu Europy. To najdalej wysunięty na południowy-zachód europejski region…
Wino jest naturalnym partnerem dla jedzenia ale nie jedyną opcją w tworzeniu perfekcyjnych połączeń. My sommelierzy też powinniśmy czasem wydostać się z naszego “comfort zonu” i zaskoczyć swoich gości i samych siebie czymś nieszablonowym. Nie ulega wątpliwości, że Miksologia jest obecnie najbardziej rozwijającą się dziedziną w branży napojów i alkoholi i grzechem byłoby z tego…
Pyszne Włochy Od Włochów można uczyć lokalnego patriotyzmu i przywiązania do regionalnych produktów. Sam niejednokrotnie byłem świadkiem dyskusji i sprzeczek Włochów z różnych regionów o tym, że to ich lokalne pomidory najlepiej nadają się na sos i ich wino jest po prostu najlepsze na świecie. Słowem kluczem do zrozumienia włoskich win jest regionalność. Najważniejszym czynnikiem…
Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie. Tego typu restauracje przykładają ogromną wagę do wystroju sali, kwalifikacji personelu, jakości zastawy, szkła, selekcji napojów i jakości produktów używanych do gotowania. Na sukces finansowy i wizerunkowy takiego miejsca składa się niezliczona ilość czynników, a jednym ze…
Bezpretensjonalne, niezobowiązujące, pachnące poziomkami i żurawiną, w ustach czerwone owoce uzupełniają nuty hibiscusa, dobra struktura i kwasowość, do picia w plenerze, najlepiej z przyjaciółmi, czyli coraz popularniejsze glou glou!
Sherry ma uznanie branży winiarskiej, ale nie jest winem popularnym wśród konsumentów. Nie znam chyba eksperta winiarskiego, który by się o nim źle wyrażał.