Algarve
To jeden z najczęściej odwiedzanych regionów Portugalii ale bardzo mało znany z wina. Algarve kojarzy się bardziej z pięknymi plażami, dramatycznymi klifami i kurortami przepełnionymi zagranicznymi turystami niż z konkretnymi typami lokalnych win. Czas na odkrycie tej nieznanej winnej krainy.
Algarve znajduje się dosłownie na samym końcu Europy. To najdalej wysunięty na południowy-zachód europejski region winiarski znajdujący się zaledwie kilka set kilometrów od północnego wybrzeża Afryki. Zachodnia część regionu dzięki chłodnym bryzą oceanicznym ma nieco łagodniejszy klimat od części wschodniej, którą owiewa ciepłe kontynentalne powietrze znad Hiszpanii. Tą granicę kreśli największe w regionie miasto Faro. Uprawę winorośli w Algarve zapoczątkowali Fenicjanie, a na dobre rozwinęli Rzymianie. Nawet panujący przez długi okres na tych ziemiach Arabowie nie zaprzestali uprawy winorośli ale rzecz jasna z powodów religijnych jej owoców nie poddawali fermentacji. Aktualnie Algarve ze swoim 1400 ha winnic stanowi zaledwie jedną dwusetną krajowego areału i wytwarza ledwie kroplę w morzu portugalskiego wina. Większość lokalnego wina umila pobyt zagranicznym turystom, a jedynie jego mała cześć opuszcza region. De facto żeby spróbować win z Algarve trzeba się tam wybrać. Region ma cztery oficjalne apelacje DOC od zachodu patrząc Lagos, Portimão, Lagoa, Tavira oraz popularną kategorię win ogólnoregionalnych Vinho Regional Algarve.
algarvetouristguide.com