Ślepa Degustacja
Ślepa degustacja to czynność, którą eksperci winiarscy kochają i nienawidzą. Oczywiście kochają wtedy kiedy prawidłowo określą wino, a nienawidzą gdy nie uda im się jego odgadnąć.
Ślepa degustacja to czynność, którą eksperci winiarscy kochają i nienawidzą. Oczywiście kochają wtedy kiedy prawidłowo określą wino, a nienawidzą gdy nie uda im się jego odgadnąć.
Kto by pomyślał, że w dobie nowych technologii z przetwórniami wypełnionymi zautomatyzowanym sprzętem ktoś się jeszcze pochyli nad produkcją win z użyciem glinianego naczynia i kija. Vinhos de Talha, bo o nich mowa, robione są dziś według receptury sprzed dwóch tysięcy lat i w tej dekadzie z roku na rok produkuje się ich coraz…
Niedawno miałem przyjemność spotkania się z Jurkiem Krukiem z 4Senses TV i porozmawiania na temat różnic i podobieństw między polską a brytyjską branżą winiarską. A oto co zarejestrowała kamera.
Mam wrażenie, że Grüner Veltliner to bardzo niedoceniany i nierozumiany szczep, który przy odpowiednich warunkach jest w stanie produkować jedne z najlepszych białych win na świecie.
To dobry moment żeby zebrać pierwsze informacje, opinie i oceny rocznika 2015. Skończyła się praca w winnicy a zaczęła charówka w winiarni. Nie oceniam samych win bo dopiero są robione ale sprawdzam co jest na językach winiarzy regionów starego kontynentu i jak oceniają oni rocznik 2015.
Kiedy łączę wino z jedzeniem dążę do osiągnięcia idealnego balansu smaków, aromatów i tekstur. Szukam “magicznego” elementu, który uczyni food&wine pairing wyjątkowym i niepowtarzalnym przeżyciem kulinarnym. Dobierając wino do jedzenia często słucham swojej intuicji, ale warsztat opieram na dziesięciu niezawodnych zasadach pomagających podejmować trafne decyzje.
Prawie każdy z zawodów może poszczycić się elitą najlepiej wykwalifikowanych specjalistów w danym fachu. W zawodzie sommeliera za najwyższy poziom kwalifikacji uznaje się uzyskanie tytułu Master Sommeliera.
Budowanie karty jest kreatywnym procesem w którym pasja i wiedza muszą iść w parze z przyziemnymi elementami jak budżet, cena czy marketing. Budowanie karty win jest kompleksowym zadaniem i przypomina nieco tworzenie nowego menu przez szefa kuchni. Jak stworzyć sensowny i atrakcyjny program sprzedaży wina dla restauracji?
Wino jest naturalnym partnerem dla jedzenia ale nie jedyną opcją w tworzeniu perfekcyjnych połączeń. My sommelierzy też powinniśmy czasem wydostać się z naszego “comfort zonu” i zaskoczyć swoich gości i samych siebie czymś nieszablonowym. Nie ulega wątpliwości, że Miksologia jest obecnie najbardziej rozwijającą się dziedziną w branży napojów i alkoholi i grzechem byłoby z tego…