Święty Graal Sommelierów
Prawie każdy z zawodów może poszczycić się elitą najlepiej wykwalifikowanych specjalistów w danym fachu. W zawodzie sommeliera za najwyższy poziom kwalifikacji uznaje się uzyskanie tytułu Master Sommeliera.
W 1969 r. w Wielkiej Brytanii odbył się pierwszy tego typu egzamin i zawiązała się organizacja The Court of Master Sommeliers, która obrała za cel ulepszanie standardów obsługi wina i innych napojów. Zdaniem branży to do dziś najbardziej elitarna organizacja certyfikująca adeptów sztuki sommelierskiej. CMS prowadzi kursy niemalże na całym świecie, lecz zdecydowana ich większość ma miejsce w Anglii, Austrii, Niemczech i innych krajach Europy. Dodam, że każdy z nich prowadzony jest w języku angielskim. Kursy zwykle trwają od 3 do 5 dni, są bardzo intensywne i de facto skupiają się na powtórce materiału, który kandydaci powinni przyswoić we własnym zakresie na długo przed przystąpieniem do egzaminu. Wszystkie cztery kursy są rozbite według stopnia trudności, a warunkiem podejścia do poziomu drugiego jest zdanie poziomu pierwszego. Ta sama zasada dotyczy kolejnych szczebli na drodze do MS.
1) INTRODUCTORY – trzydniowy, podstawowy kurs, nakreślający kierunek dalszego rozwoju. Testuje podstawową wiedzę, umiejętności obchodzenia się z winem i obsługi klienta. Koszt ok. 600 funtów.
2) CERTIFIED SOMMELIER – bez kursu, tylko zaawansowany jednodniowy egzamin sprawdzający kandydatów ze szczegółowej wiedzy o winach, połączony z obsługą gości i ślepą degustacją dwuch win. Koszt ok. 200 funtów.
3) ADVANCED SOMMELIER – kurs pięciodniowy, bardzo zaawansowany, obejmujący trzy egzaminy kompleksowo testujące wiedzę teoretyczną umiejętności aplikowania jej przy obsłudze klienta i ślepą degustację sześciu win. Koszt ok. 600 funtów.
4) MASTER SOMMELIER – Od 45 lat funkcjonowaniaa organizacji jedynie 230 osób na całym świecie może pochwalić się zdaniem tego egzaminu. Jest to szereg testów obejmujących trzy egzaminy, a pułap zdania to uzyskanie minimum 75 proc. ze 100 proc. punktów możliwych do zdobycia. Egzamin teoretyczny odbywa się ustnie i obejmuje wiedzę o winach z całego świata, regionach, podregionach, szczepach, apelacjach, technikach produkcji wina, producentach itd. Sam ustny egzamin (ok. 100 pytań) odbywa się pod dużą presją czasu. Od kanydata oczekuje się niemalże natychmiastowej odpowiedzi na zadane pytanie. Kolejny egzamin to ślepa degustacja sześciu win, przewidziane jest tylko 25 minut na zdegustowanie i ustne opisanie wszystkich win. Oczekuje się zidentyfikowania szczepu/szczepów, kraju i regionu pochodzenia a także roczników win. Część praktyczna odbywa się w zainscenizowanej restauracji i ma na celu kompleksowe sprawdzenie umiejętności obsługi klienta. Zwykle oczekuje się od kandydata wykonanie dekantacji wina, rekomendowania win do potraw i vice versa czy serwis szampana. Testowana jest wiedza o rocznikach, koktajlach, alkoholach wysokoprocentowych i winach wzmacnianych. Z własnego doświadczenia wiem, że przygotowania do niego trwają miesiącami, wypełniają cały czas wolny od pracy, angażują spore nakłady finansowe przeznaczane na ciągłe degustacje i podróże. Do tego dochodzi stres. Polecam obejrzenie filmu dokumentalnego “Somm”, który przedstawia zmagania grupy kandydatów do tytułu Master Sommeliera. Twórcom filmu udało się bardzo wiernie oddać emocje towarzyszące egzaminowi.
Adam Pawłowski MS
dla