Polska branża winiarska vs brytyjska
Niedawno miałem przyjemność spotkania się z Jurkiem Krukiem z 4Senses TV i porozmawiania na temat różnic i podobieństw między polską a brytyjską branżą winiarską.
A oto co zarejestrowała kamera.
Niedawno miałem przyjemność spotkania się z Jurkiem Krukiem z 4Senses TV i porozmawiania na temat różnic i podobieństw między polską a brytyjską branżą winiarską.
A oto co zarejestrowała kamera.
Niezależnie od profilu lokalu i jego stylu obsługi restauracja mająca w swojej ofercie wina ma obowiązek serwowania ich w sposób profesjonalny. Nie odwołuję się tutaj do głębokiej wiedzy i stosowania skomplikowanych technik sommelierskich tylko pochylenie się nad kilkoma prostymi ale bardzo ważnymi zasadami.
Pyszne Włochy Od Włochów można uczyć lokalnego patriotyzmu i przywiązania do regionalnych produktów. Sam niejednokrotnie byłem świadkiem dyskusji i sprzeczek Włochów z różnych regionów o tym, że to ich lokalne pomidory najlepiej nadają się na sos i ich wino jest po prostu najlepsze na świecie. Słowem kluczem do zrozumienia włoskich win jest regionalność. Najważniejszym czynnikiem…
Sommelier jest po pierwsze doradcą klienta dopiero, po drugie osobą serwującą wino. To „ambasador winiarzy”, których wina z dumą poleca Gościom restauracji. To osoba dobrze czująca puls restauracji i mocno zaangażowana w serwis. Jego rola nie powinna ograniczać się jedynie do otwierania i dolewania wina Gościom.
Ustępując tylko Hiszpanii i Francji Chiny plasują się na trzecim miejscu wśród krajów o największym areale winnic. Czy to oznacza, że już wkrótce nastąpi zalew chińskiego wina? Raczej nie, bo większość winnic przeznaczana jest na uprawę winogron stołowych i rodzynek, ale branża winiarska rośnie w siłę i konsekwentnie buduje swoją markę i pozycję w kraju…
Uliczne picie nie brzmi tak dobrze jak uliczne jedzenie, ale może dawać niemniej przyjemności niż celebrowanie posiłku w zasiadanej restauracji. Jesteśmy w szczycie sezonu marketów, targów, imprez „jedzeniowych” na świeżym powietrzu i pytanie czy i co powinniśmy popijać do street foodu? Miejsce i warunki w jakich spożywamy posiłki mocno determinują co do nich pijemy. W…
To jeden z najczęściej odwiedzanych regionów Portugalii ale bardzo mało znany z wina. Algarve kojarzy się bardziej z pięknymi plażami, dramatycznymi klifami i kurortami przepełnionymi zagranicznymi turystami niż z konkretnymi typami lokalnych win. Czas na odkrycie tej nieznanej winnej krainy. Algarve znajduje się dosłownie na samym końcu Europy. To najdalej wysunięty na południowy-zachód europejski region…