vulkanland

Wulkany

Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.

Król malbec

  Założę się, że co najmniej 9 na 10 ankietowanych zapytanych o podanie przykładu wina z Argentyny odpowie malbec. Nie może być inaczej ponieważ jest to szczep z najwyższym areałem uprawy w tym kraju sięgającym aż 22%, który odpowiada za 30% eksportu wina. O tym, że malbec to nie tylko wolumen ale także jakość i…

capstone california

Chłodno-ciepła Kalifornia

  W dobie nadużywania skrótów myślowych często wrzucamy wszystkie wina kalifornijskie do jednego worka. Biorąc pod uwagę wielkość tego stanu warto znać podstawowy podział stylów win kalifornijskich. W bieżącym felietonie wyjaśniam dlaczego proponuję klasyfikację win na te pochodzące z chłodnych i ciepłych rejonów Kalifornii.

Profesjonalne degustacje

  W lutym i marcu branża winiarska budzi się z zimowego snu i wraz z przebiśniegami pojawiają się pierwsze zaproszenia na degustacje. Jako doświadczony uczestnik tego typu imprez radzę wystawcom jak najlepiej się zaprezentować, a osobom odwiedzającym jak dobrze skorzystać z degustacji.  

Piwna rewolucja

  Jeszcze 5 lat temu mało kto w Polsce kojarzył takie nazwy jak IPA czy APA z piwem. Nurt piw craftowych na dobre zmienia krajobraz rynku piwa w Polsce. Nie ulega wątpliwości, że jesteśmy świadkami „piwnej rewolucji”, która na sztandarach niesie hasła dotyczące produkcji jakościowych, pełnych smaku i różnorodnych piw.

Młode vs. stare krzewy

  Czy lepsze wina to te produkowane z młodych czy te ze starych krzewów? Jak to zwykle bywa w świecie win odpowiedź nie jest jednoznaczna i wymaga głębszej analizy. To pytanie z kategorii „być czy mieć?” a na jego odpowiedź wpływa głównie to jaką filozofię produkcji i promocji ma dany winiarz. Zajrzyjmy między krzewy i…

Wina alkoholu

  Żeby zrozumieć czym dla wina jest alkohol polecam spróbować wina bezalkoholowego. Kubki smakowe natychmiast nas poinformują, że mamy do czynienia z produktem niekompletnym, któremu zdecydowanie brakuje ciała, treści, smaku i aromatu. Alkohol poza tym, że ma procenty i uderza do głowy stanowi najważniejszy element składowy wina. Wino bez alkoholu jest jak danie bez głównego…

Sommelier się opłaca

  Sommelier jest po pierwsze doradcą klienta dopiero, po drugie osobą serwującą wino. To „ambasador winiarzy”, których wina z dumą poleca Gościom restauracji. To osoba dobrze czująca puls restauracji i mocno zaangażowana w serwis. Jego rola nie powinna ograniczać się jedynie do otwierania i dolewania wina Gościom.