Wina z nowego klimatu
Small talk o pogodzie to nie to samo co dyskusja o klimacie. Zmiany klimatu stają się coraz bardziej alarmującym problemem dla wielu dziedzin życia i w ogromnym stopniu wpływają na uprawę, produkcję i smak wina.
Small talk o pogodzie to nie to samo co dyskusja o klimacie. Zmiany klimatu stają się coraz bardziej alarmującym problemem dla wielu dziedzin życia i w ogromnym stopniu wpływają na uprawę, produkcję i smak wina.
Przy okazji specjalnego wydania wegańsko – roślinnego „Food Service” zaglądam między krzewy żeby sprawdzić, które wina są produktami wegańskimi. Zwykle dyskusja o tym co jest vege a co nie toczy się wokół tego co jemy, a nie tego co pijemy. Okazuje się, że wino także wpisuje się w „zieloną rewolucję” i może być lub nie…
Nie znam producenta i dystrybutora wina, który nie chciałby poznać odpowiedzi na tak postawione pytanie. To pytania za więcej niż przysłowiowy milion dolarów ponieważ tylko w roku 2020 globalny rynek wina osiągnął wartość 326.6 miliardów dolarów.
Chianti jest jedną z najstarszych apelacji winiarskich na świecie, której oficjalny początek datuje się na 1716r. To jeden z europejskich pionierów definiowania regionów winiarskich ze względu na miejsce pochodzenia, który właśnie postanowił dokonać pewnych korekt dla win o najwyższym statusie apelacji.
Już we wrześniu w pięciu miastach (Warszawa, Gdańsk, Poznań, Wrocław, Kraków) odbędą się pierwsze stacjonarne degustacje w ramach międzynarodowych kursów wiedzy o winach kalifornijskich Capstone California.
Już powoli staje się tradycją, że w letniej edycji magazynu „Food Service” raportuję z przebiegu Polskich Korków. Nie inaczej jest w 2021, ponieważ ponownie miałem przyjemność znaleźć się w szacownym gronie sędziów konkursu i zdegustować ponad 100 polskich win.
Do tej pory moje skojarzenia dotyczące Teneryfy były zestawem stereotypowych klisz i zawierały słońce, plaże i wulkany. Po wizycie na największej z siedmiu wysp kanaryjskich to jednak wina najbardziej utkwiły mi w pamięci.
Dzwoniąc do lokalu lub klikając w aplikację smartfona w celu złożenia zamówienia na wynos kieruje nami nie tylko głód, ale także chęć sprawienia sobie przyjemności. O ile zwykle mamy bardzo dobrze sprecyzowane preferencje w kwestii swoich ulubionych dań to rzadko zastanawiamy się nad tym jaki napój go idealnie dopełni. Odpowiednio dobrane wino, piwo czy…
Jeszcze dekadę temu to opinia Roberta Parkera albo Jancis Robinson była wyznacznikiem jakości i popularności danego wina. Teraz dużo większą moc opiniotwórcza mają aplikacje internetowe i mobilne w których na ocenę wina składa się średni rating konsumentów.
Na prowadzonych przeze mnie szkoleniach winiarskich i sommelierskich często padają pytania dotyczące poszczególnych elementów serwisu wina. Jak to zwykle bywa, ile osób, tyle różnych często sprzecznych ze sobą interpretacji. Dlatego zdecydowałem się uporządkować i wyjaśnić, które zasady są kluczowe, a gdzie można ewentualnie pójść nieco na skróty.