Wina z nowego klimatu
Small talk o pogodzie to nie to samo co dyskusja o klimacie. Zmiany klimatu stają się coraz bardziej alarmującym problemem dla wielu dziedzin życia i w ogromnym stopniu wpływają na uprawę, produkcję i smak wina.
Small talk o pogodzie to nie to samo co dyskusja o klimacie. Zmiany klimatu stają się coraz bardziej alarmującym problemem dla wielu dziedzin życia i w ogromnym stopniu wpływają na uprawę, produkcję i smak wina.
Przy okazji specjalnego wydania wegańsko – roślinnego „Food Service” zaglądam między krzewy żeby sprawdzić, które wina są produktami wegańskimi. Zwykle dyskusja o tym co jest vege a co nie toczy się wokół tego co jemy, a nie tego co pijemy. Okazuje się, że wino także wpisuje się w „zieloną rewolucję” i może być lub nie…
Nie znam producenta i dystrybutora wina, który nie chciałby poznać odpowiedzi na tak postawione pytanie. To pytania za więcej niż przysłowiowy milion dolarów ponieważ tylko w roku 2020 globalny rynek wina osiągnął wartość 326.6 miliardów dolarów.
Chianti jest jedną z najstarszych apelacji winiarskich na świecie, której oficjalny początek datuje się na 1716r. To jeden z europejskich pionierów definiowania regionów winiarskich ze względu na miejsce pochodzenia, który właśnie postanowił dokonać pewnych korekt dla win o najwyższym statusie apelacji.
Już we wrześniu w pięciu miastach (Warszawa, Gdańsk, Poznań, Wrocław, Kraków) odbędą się pierwsze stacjonarne degustacje w ramach międzynarodowych kursów wiedzy o winach kalifornijskich Capstone California.
Już powoli staje się tradycją, że w letniej edycji magazynu „Food Service” raportuję z przebiegu Polskich Korków. Nie inaczej jest w 2021, ponieważ ponownie miałem przyjemność znaleźć się w szacownym gronie sędziów konkursu i zdegustować ponad 100 polskich win.
Jeszcze dekadę temu to opinia Roberta Parkera albo Jancis Robinson była wyznacznikiem jakości i popularności danego wina. Teraz dużo większą moc opiniotwórcza mają aplikacje internetowe i mobilne w których na ocenę wina składa się średni rating konsumentów.
Na prowadzonych przeze mnie szkoleniach winiarskich i sommelierskich często padają pytania dotyczące poszczególnych elementów serwisu wina. Jak to zwykle bywa, ile osób, tyle różnych często sprzecznych ze sobą interpretacji. Dlatego zdecydowałem się uporządkować i wyjaśnić, które zasady są kluczowe, a gdzie można ewentualnie pójść nieco na skróty.
Jeszcze do niedawna Styria pozostawała dla mnie miejscem nieodkrytym. Do tej pory znałem ją jedynie z książek i degustacji win. Im więcej degustowałem, tym bardziej chciałem odwiedzić to fascynujące miejsce na mapie winiarskiej Austrii. Przyszło mi na to czekać aż do czerwca tego roku.
W kwietniu tego roku miałem przyjemność odwiedzić najbardziej wysunięty na południe niemiecki region winiarski. Badenia bo o niej mowa znajduje się tak blisko Francji i Szwajcarii, że podróżując po regionie roaming telefoniczny raz po raz wita cię w innym kraju.