Leithaberg DAC

  W tym roku Leithaberg obchodzi 10-lecie uzyskania statusu DAC “Districtus Austriae Controllatus”. Aktualnie jedynie 10 austriackich apelacji może poszczycić się takim wyróżnieniem. To miejsce, gdzie unikalne terroir spotyka się z talentem winiarzy co tworzy idealny przepis na wybitne wina.  

Wina alkoholu

  Żeby zrozumieć czym dla wina jest alkohol polecam spróbować wina bezalkoholowego. Kubki smakowe natychmiast nas poinformują, że mamy do czynienia z produktem niekompletnym, któremu zdecydowanie brakuje ciała, treści, smaku i aromatu. Alkohol poza tym, że ma procenty i uderza do głowy stanowi najważniejszy element składowy wina. Wino bez alkoholu jest jak danie bez głównego…

Sommelier się opłaca

  Sommelier jest po pierwsze doradcą klienta dopiero, po drugie osobą serwującą wino. To „ambasador winiarzy”, których wina z dumą poleca Gościom restauracji. To osoba dobrze czująca puls restauracji i mocno zaangażowana w serwis. Jego rola nie powinna ograniczać się jedynie do otwierania i dolewania wina Gościom.

Bordeaux En Primeur

  Co roku, na początku kwietnia, oczy całego winiarskiego świata skierowane są na Bordeaux. Krytycy winiarscy, dziennikarze, handlarze i sommelierzy przybywają nad Żyrondę na „En Primeur” gdzie degustują i oceniają leżakujące jeszcze w beczkach topowe wina z ostatniego rocznika.