WINO.klub zestaw #1
Z przyjemnością przedstawiam premierowy zestaw #1 klubu WINO.
1.Bodega López de Heredia Viña Cubillo 2013
2. Envínate Albahra 2020
3. Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Langenlois 2020
4. Skarpa Dobrska Inula Grüner Veltliner 2020
Bodega López de Heredia Viña Cubillo 2013
Hiszpania / Kastylia, DOC Rioja (Rioja Alta) / tempranillo, garnacha, mazuelo, graciano
klasyczne, tradycyjne, pachnące owocami (jeżyny i śliwkami), skórą, grzybami, pudełkiem cygar i lukrecją, na podniebieniu świeże i eleganckie, z posmakiem czekolady, z zaznaczonymi taninami i cytrusowym, długim finiszem.
Bodega López de Heredia
(Viña Tondonia) to legendarna winiarnia, pierwsza w Haro (stolicy Rioja Alta) i trzecia najstarsza w rejonie. W dobie plagi filoksery, gdy Rioja stał się źródłem winogron dla francuskich négoci- ants, Rafael López de Heredia y Landeta, ok. 1877 roku rozpoczął budowę kompleksu winiarni. Od ponad wieku jest nie tylko jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek w świecie wina, ale wciąż pozostaje przedsięwzięciem rodzinnym, na czele którego stoją wnuczki założyciela: Maria José i Mercedes. Pozostają wierne rodzinnej tradycji (nigdy w ich winach nie znalazły się grona spoza własnych winnic o czym świadczy „Diploma de Garantía” na kontretykiecie, same produkują beczki z dębu z Appalachów, wykorzystują rdzenne drożdże itd.), którą umiejętnie, nie naruszając zasad jakości, wpisują w współczesny świat wina. Najsłynniejsza winnica Viña Tondonia została założona w latach 1913-14. Oprócz niej López de Heredia posiada jeszcze trzy inne: „Viña Cubillo”, „Viña Bosconia” i „Viña Zaconia”. Uprawia się w nich tempranillo (70-80%), garnachę (10-15%), graciano, mazuelo, viurę i malvasíę.
Viña Cubillo
pochodzi z winnicy zakupionej przez Rafaela López de Heredia y Landeta o tej samej nazwie, oddalonej od winiarni ok. 4 km. Obejmuje 24 ha (16 ha – tempranillo, 4 ha – garnacha, 2 ha – mazuelo i 2 ha – graciano), leży na wysokości 410 metrów n.p.m., a rosnąca tam winorośl ma ok. 40 lat. Gleba pochodzi z trzeciorzędu i jest mieszanką gliny i wapienia. Winogrona z tej winnicy są przeznaczane na Crianzę, ale równie dobrze mogłyby być sprzedawane jako Gran Reserva. Winogrona z tej winnicy fermentują w 240 hl dębowych kadziach na rdzennych drożdżach, a następnie w używanych 225 l beczkach dębowych (3 lata). Wino klarowane białkiem, nie jest filtrowane. Butelki są lakowane. Rocznik 2013 właśnie wszedł do sprzedaży. Oceny: Decanter 90; Wine Spectator 90, Suckling 93. Importer w Polsce: Winkolekcja.
2. Envínate Albahra 2020
Hiszpania / Kastylia-La Mancha, Almansa / garnacha tintorera (alicante bouschet), moravia agria świeże, pachnące dojrzałymi owocami (czerwone porzeczki, wiśnie, żurawina i aronia), piwonią i przyprawami, w ustach pełne, lekko ziemiste, soczyście owocowe z nutą lukrecji i tytoniu, delikatnymi taninami i jedwabistym finiszem.
Envínate
Envínate to jeden z „najgorętszych” hiszpańskich projektów winiarskich, porównywalny z fenomenem Comando G. Powstał dzięki czworgu przyjaciół (Roberto Santana, Alfonso Torrente, Laura Ramos i José Martínez) ze studiów enologii na Uniwersytecie Miguela Hernandeza w Alicante; w 2005 roku, po ukończeniu studiów, stworzyli winiarską firmę konsultingową, która później przekształciła się w Envínate. Ich celem jest wytwarzanie czystych, autentycznych win oddających terruño z wyraźnym rysem atlantyckim; z tego powodu szukają starych działek
w regionie Ribeira Sacra oraz na Wyspach Kanaryjskich; nie stosują w winnicach żadnych substancji przemysłowych, zbierają winogrona ręcznie, wyciskają je nogami, wykorzystują rdzenne drożdże, starzą wina w starych beczkach i betonie, a dwutlenek siarki dodają wtedy, gdy jest to niezbędne, tylko podczas butelkowania. Ich wina są obecnie jednymi z najbardziej ekscytujących i uczciwych win w Hiszpanii.
Albahra
Nazwa Albahra (po kastylijsku oznacza „małe morze”) pochodzi od określenia winnic w regionie Almansa w pobliżu Albacete, położonego na południowo-wschodnim krańcu Kastylii-La Manchy. Wino jest kupażem garnacha tintorera (70%) i moravia agria. Owoce garnacha tintorera (alicante bouschet) pochodzą z 3 ha winnicy o glebie gliniasto-wapiennej, natomiast rzadkiej (w Hiszpanii pozostało tylko ok. 50 ha) moravii agria (dającej wysoką kwasowość i niską zawartości alkoholu) pochodzą z winnicy w sąsiedniej Manchuela. Wszystkie winogrona zostały zebrane ręcznie i były winifikowane osobno: garnacha tintorera (30-50% całych kiści), była fermentowana i starzona w betonie przez 8 miesięcy; moravia agria była całkowicie odszypułkowana, macerowana
i starzona w 228 litrowych, używanych francuskich barriques przez 8 miesięcy. Wino nie było klarowane, ani filtrowane, zawiera niewielki dodatek SO2. Oceny: Parker 94 (rocznik 2019). Importer w Polsce: El Catador/SPOT. (różne etykiety będą dostępne w sklepach El Catador i SPOT.; Albahra będzie dostępna w obu miejscach).
Zobacz wideo z degustacji win zestaw #1
Kliknij i dowiedz się więcej o WINO. klub
Zapisz się do WINO. klub i otrzymaj pakiet 2 lub 4 win
Dowiedz się więcej o międzynarodowych kursach winiarskich WSET