Wina z nowego klimatu
Small talk o pogodzie to nie to samo co dyskusja o klimacie. Zmiany klimatu stają się coraz bardziej alarmującym problemem dla wielu dziedzin życia i w ogromnym stopniu wpływają na uprawę, produkcję i smak wina.
Small talk o pogodzie to nie to samo co dyskusja o klimacie. Zmiany klimatu stają się coraz bardziej alarmującym problemem dla wielu dziedzin życia i w ogromnym stopniu wpływają na uprawę, produkcję i smak wina.
Nie znam producenta i dystrybutora wina, który nie chciałby poznać odpowiedzi na tak postawione pytanie. To pytania za więcej niż przysłowiowy milion dolarów ponieważ tylko w roku 2020 globalny rynek wina osiągnął wartość 326.6 miliardów dolarów.
Chianti jest jedną z najstarszych apelacji winiarskich na świecie, której oficjalny początek datuje się na 1716r. To jeden z europejskich pionierów definiowania regionów winiarskich ze względu na miejsce pochodzenia, który właśnie postanowił dokonać pewnych korekt dla win o najwyższym statusie apelacji.
Już we wrześniu w pięciu miastach (Warszawa, Gdańsk, Poznań, Wrocław, Kraków) odbędą się pierwsze stacjonarne degustacje w ramach międzynarodowych kursów wiedzy o winach kalifornijskich Capstone California.
Już powoli staje się tradycją, że w letniej edycji magazynu „Food Service” raportuję z przebiegu Polskich Korków. Nie inaczej jest w 2021, ponieważ ponownie miałem przyjemność znaleźć się w szacownym gronie sędziów konkursu i zdegustować ponad 100 polskich win.
Co roku, wraz z nadejściem lata, jak bumerang powraca temat win różowych. Ten typ win zyskał miano produktu sezonowego i rzadko zastanawiamy się nad tym jak różnorodny jest to produkt. To szeroka kategoria w której różne odcienie różu determinują styl wina i niesprawiedliwe jest wrzucanie wszystkich rosé do jednego worka.